Depresyon Tedavisi

Depresyon, bireyin psikolojik olarak iyi hissetmediği, uzun süre devam eden ve günlük yaşantısını olumsuz etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır. Motivasyon eksiklikleri, öz saygıda azalma, kötümserlik, sürekli mutsuzluk hali, suçluluk duyguları, ölüm ve intihar düşünceleri, depresyonun belirgin belirtileridir. Depresyon tanısı koymak için belirtilerin en az iki hafta sürmesi ve kişinin önceki işlevsellik düzeyinde belirgin bir değişiklik göstermesi gereklidir. Depresyon, kısa süreli bir can sıkıntısından veya geçici mutsuzluktan çok daha karmaşık bir durumdur.

Depresyon Tedavisi Nedir?

Depresyon, alanında uzman bir kişi tarafından teşhis edildikten sonra semptomların yönetilmesine ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik çeşitli yaklaşımlarla tedavi edilebilir. Tedavi genellikle depresyonun türüne, şiddetine, bireyin yaşına ve cinsiyetine gibi özel durumlara göre özelleştirilebilir.

Depresyon Tedavisi Kaç Ay Sürer?

Depresyon hastalarının %85 veya daha fazlası genellikle bilinen standart tedavi yöntemlerinden faydalanır. Tedavi görmeyen, hafif depresyonu olan bireylerin ise 6-24 ay içinde iyileşme göstererek düzelebilir ancak tedavi uygulanmayan depresyonun kötüye gitme ihtimali de unutulmamalıdır. %5-10 oranındaki hastalarda iyileşme süreci iki yıldan daha uzun sürebilir. Tedaviyle bu süre, birkaç hafta ile birkaç ay arasına çekilebilir. Tedaviye erken başlanması, yanıt alma süresini kısaltabilir. Vakaların %10-15’lik kesiminde ise depresyon sürekli bir seyir gösterebilir. Erken yaşlarda başlayan, tekrarlama olasılığı daha yüksektir. Depresyonun stres faktörleri ile ilişkilendirilmesi mümkündür ancak bu zorunlu bir durum değildir. Depresyon, yaşam boyunca tekrarlayan ataklarla devam edebilir.

Depresyon Nasıl Tedavi Olur?

Depresyon, ciddi ancak tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Depresyon tedavisinin planlanması, bireyin günlük yaşamını ne kadar etkilediğine, hastalığın başlangıcına, depresyonun şiddetine, belirtilerin özelliklerine, tekrar etme olasılığına, mevsimsel bağlantısına, kendine zarar verme düşüncelerinin varlığına ve bir dizi diğer değişkene bağlı şekilde farklılaşabilir.

Hafif depresyon durumunda, doktorunuz konuşma terapisi olarak bilinen psikoterapiyi önerebilir. Kronikleşmeden önce terapiste başvurulduğunda, hafif depresyonun ilaçsız bir şekilde sadece psikoterapi ile çözülebileceği gözlemlenmiştir.

Orta ve şiddetli depresyon durumlarında, kişinin problem çözme yeteneği engellenebilir ve terapiye olan yanıtı yavaşlayabilir. Bu durumda, orta ve şiddetli depresyonun etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi ve iyileşebilmesi için ilaç kullanımı önerilebilir.

depresyon-nasil-tedavi-olur

depresyon-tedavisinde-kullanilan-tedavi-yontemleri

Depresyon Tedavisinde Kullanılan Tedavi Yöntemleri

Depresyon tedavisinde kullanılan bazı yöntemler şunlardır:

İlaç tedavisi: Depresyon tedavisi için yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri antidepresan ilaç tedavisidir. Beyin kimyasal dengesizliklerini düzenlemede ve semptomların hafifletilmesinde etkili olabilir. Bu ilaçlar, bireyin durumuna göre bir doktor tarafından reçete edilmelidir.

Psikoterapi: Psikoterapi, depresyon tedavisinde etkili bir yöntemdir ve ilaç tedavileriyle birlikte de uygulanabilir. Psikoterapi ile semptomların farkına varma, başa çıkma becerilerini geliştirme, ilişkileri düzeltme, olumsuz inanç ve davranışları değiştirme, depresyonu tetikleyen faktörleri anlama ve önlemler alma konusunda destek sağlanabilir.

Hastanede Yatarak Tedavi: Depresyon belirtilerinin şiddetli olduğu ve kontrol altına alınamadığı durumlarda yatış tedavisi uygulanabilir. Bu yöntem, semptomlar kontrol altına alınıncaya kadar hastanın güvende olmasını sağlar.

Depresyon tedavisi, bireyin özel durumuna göre özelleştirilmiş yöntemlere dayanır. Gerekli görülmesi durumunda bir psikiyatrist ile psikoloğun işbirliğiyle yürütülmektedir.

Depresyon Tedavi Edilmezse Ne olur?

Depresyonun ciddi bir rahatsızlık olarak kabul edilmesi gerekir ve bu nedenle depresyon tedavisi bu sorunu yaşayan kişilerin hayat kalitesi için büyük bir öneme sahiptir. Depresyon tedavi edilmezse bu sağlık sorununu yaşayan kişi için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ağır depresyon geçiren bazı kişiler, intihar ve ölüm gibi düşüncelere yönelebilirler. Bu nedenle ağır depresyonda olan bireyin mutlaka tedaviye yönlendirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, depresyonun tedavi edilmediği durumda kendiliğinden iyileşebilecek bir rahatsızlık olmadığını belirtmek gerekir. Zaman içinde durumun daha da kötüleşebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, ruhsal çöküntünün ömür boyu devam etmemesi ve daha fazla kötüleşmesini engellemek adına tedavi uygulanması gereklidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

iliski-sorunlari
İlişki Sorunları

İlişkideki sorunlar, başa çıkması zor ancak sağlıklı bir ilişki kurulması için farkın…

Devamını Oku
cocukluk-travmasinin-etkileri
Çocukluk Travmasının Etkileri

18 yaşının altındaki çocuklara yapılan gelişimlerini etkileyen her davranış istismar …

Devamını Oku