Postpartum depresyonda ortaya çıkan belirtiler depresyonunun bilinen belirtilerinden çok da farklılaşmamakta ve patolojik olmayan alışılmadık üzüntü duygularının yanı sıra; ağlama, değersiz hissetme, umutsuz ve karamsar olma, sosyal izolasyon, cinsel istekte azalma, dikkat eksikliği, kararsızlık, intihar düşünceleri, iştahta azalma ya da artma ve buna bağlı olarak kiloda değişiklikler ve uyku düzensizlikleri gibi depresif semptomları içermektedir. Depresif belirtiler aile iş ve sosyal hayatını negatif anlamda etkilemekte ve kişinin yaşam kalitesinde düşüşleri beraberinde getirmektedir.
Amerikan Psikologlar Birliği (2008)’ne göre postpartum depresyon belirtileri herkes için farklılaşsa da şunları içerebilir:
- Cinsel ilişki dahil olmak üzere eskiden zevk alınan şeylere karşı zevk ve ilgi kaybı,
- Her zamankinden çok daha fazla ya da çok daha az yeme,
- Anksiyete ya da panik atak,
- Ardı arkası kesilmeyen korkutucu düşünceler,
- Suçlu veya değersiz hissetme, kişinin kendini suçlaması,
- Aşırı sinirlilik, öfke veya ajitasyon,
- Üzüntü, çok uzun süre kontrolsüz ağlama,
- İyi anne olamamaktan korkma,
- Bebekle yalnız kalma korkusu,
- Izdırap,
- Uyuyamama ya da çok uyuma, dalmada ya da uykuda kalmakta zorlanma,
- Bebeğe, aileye ve arkadaşlara karşı ilgisizlik,
- Konsantre olma ayrıntıları hatırlama ve karar verme zorluğu,
- Kendine veya bebeğe zarar verme düşünceleri,
Bu belirtiler iki haftadan uzun sürdüğünde yardım alınması gerekmektedir. Amerikan Psikiyatri Birliği (2020)’ne göre postpartum depresyonda olan bir kadın, belirtiler ve bunların şiddeti farklılaşsa da genel olarak bahsedilen belirtilerden birkaçını yaşamaktadır. Bu belirtiler yeni anne olmuş kadınların kendilerini suçlu ve utanmış hissetmelerine ve kendilerini izole etmelerine neden olabilir.
Amerikan Psikiyatri Birliği (2002), peripartum depresyon tanısı konması için semptomların hamilelik sırasında ya da doğumdan sonraki dört hafta içinde başlaması gerektiğini belirtmiştir. Peripartum depresyon, spesifik bir tanı testi bulunmasa da ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Belirtiler iki haftadan uzun sürdüğünde, intihar veya bebeğe zarar verme düşünceleri varsa, depresif duygular gitgide kötüleşiyorsa, günlük işlerin takibinde ve bebeğe bakımda zorluk yaşanıyorsa bir uzmanla iletişime geçilmelidir.