Panik, ortada herhangi bir korku unsuru olmadığı halde bireyin ansızın yoğun korku ve endişe duyguları yaşaması durumudur. Panik atak ise kişiye ansızın gelen şiddetli fiziksel belirtiler ile kendini gösteren yoğun duygu ataklarına verilen isimdir. Kişi çoğu zaman bu atakların sebebini bilmez. Beklenmedik olması, haliyle ciddi kaygı yaşanmasını tetikler. Devamında sürekli panik atak yaşanacak beklentisi kişiyi korkmaktan korkma noktasına getirir. Tüm bunlar hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren ve bireyin toplumdaki işlevselliğini azaltan faktörlerdir.
EMDR terapisi, kaygı bozukluğu ve panik atak yaşayanların tedavisinde yoğun olarak kullanılan bir yöntemdir. Etkili ve hızlı bir terapi yöntemi oluşu, sık tercih edilmesinin sebeplerinin başında gelir. EMDR terapisinin panik atakta kullanımı, temel olarak bireyin geçmişindeki travmatik olayları ve bu olayların tetiklediği negatif düşünceleri tespit ederek ortadan kaldırmayı hedefler. Bunun için hastanın zihnindeki negatif düşünceleri açığa çıkarmak gerekir.
EMDR ile Panik Atak Tedavisi
EMDR, ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’ teriminin kısaltılmış halidir. Türkçede ise ‘Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme’ anlamına gelir. Günümüzde dünyada yaygın olarak görülen kaygı bozukluğu ve panik atak tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.
EMDR terapisi, panik atakta kullanımı birçok farklı tekniğin bir araya getirilmesiyle başarıya ulaşır. Öncelikle panik atağın ilk defa ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı hakkında inceleme yapılır. Panik atak sırasında neler yaşandığı, hangi tepkilerin verildiği, atak öncesi ve sonrası hangi duyguların yaşandığı araştırılır. Buna ek olarak bireyin panik atağa yüklediği anlamlar irdelenir. Çoğu kişi bu durumu boğulma, çıldırma, kontrolü kaybetme ve ölecek gibi hissetme olarak açıklar. Bu yaşanan hisler kişiden kişiye farklılık gösterebileceği gibi aynı zamanda daha yoğun ya da daha az hissedilebilir.
EMDR Terapisine Hazırlık Çalışması
Panik atak şikayetleri ile başvurulduğunda EMDR terapisti, tedavi sürecine geçmeden önce bir dizi hazırlık sürecine başlar. Çünkü psikolojik sorunlar incelenerek hangisinin öncelikle ele alınacağına karar verilmesi gerekir. EMDR terapisinin panik atakta kullanımı için bu önemli bir süreçtir. Peki EMDR terapisine hazırlık çalışması nasıl olur?
- Kaygı ve panik atak sorunlarına yönelik öncü bir psikoeğitim verilir. Ayrıca bu sorunlarla baş etmek için farkındalık eğitimi düzenlenir.
- Bireyin yaşadığı sorunların, ona verdiği rahatsızlıklara göre sınıflandırması yapılır. Bu sayede EMDR terapisi öncelikle hangi unsurları ele alacağını bilir.
- Panik atak şikayetiyle başvuran kişilere EMDR terapisi hakkında detaylı bilgi verilir.
- Danışan ile terapist arasında sağlıklı bir güven ilişkisi kurulur. Bu sayede birey geçmişte yaşadığı travmatik olayları kolaylıkla danışanına paylaşabilir.
- Son olarak danışan ile terapist ortak bir zeminde terapi planlamasını yapar ve terapi süreci başlatılır.