Dikkat Eksikliği

Dikkat eksikliği, en az altı ay boyunca belirli semptomlarla devam ettiği zaman tanı konulabilir hale gelmektedir. Dikkat eksikliği çocuklarda daha sık görülse de yetişkinlerde de belirti göstermekte ve farkına varması daha zor olabilmektedir. Dikkat eksikliği bozukluğu yaşayan kişilerde bu sorun kişinin okul, iş ve sosyal hayatlarında problemlere neden olabilmektedir. Kişinin bu sorunu tedavi edilmediğinde ileride depresyon, anksiyete gibi problemlerin ortaya çıkma riski de artmaktadır.

Kişinin davranışlarının umursamazlığından veya yaramaz olduğundan ortaya çıktığını düşünmemek, bunun bir rahatsızlık olduğunu bilerek karşı tepki vermek gerekmektedir. Dikkat eksikliği bozukluğunun yarattığı psikolojik ve davranışsal sorunlar Uzman Psikologların yürüttüğü terapi seansları ve Çocuk Ergen Psikiyatristinin düzenleyeceği tedavi yöntemiyle iyileşme gösterebilmektedir.

Dikkat Eksikliği Nedir?

Dikkat eksikliği, hiperaktivite ile birlikte ele alınan ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olarak adlandırılan bir sorundur. Hiperaktivitenin olmadığı durumda dikkat eksikliği ayrıca değerlendirilebilmektedir. Dikkat eksikliği, DEHB’nin bir alt türü olarak sınıflandırılmaktadır. Çocukluk çağında daha sık görülen dikkat eksikliği, okul veya ev ortamında çocuğun davranışlarıyla fark edilebilmektedir. Dikkat eksikliği olan çocuğun sosyal ortamda, okul hayatında daha başarısız olduğu gözlemlenebilmektedir. Hiperaktivite ile birlikte görüldüğü zaman daha kolay tanı konulabilmektedir. Hareketliliğin ve dürtüsel davranışların olmadığı, tek başına dikkat kusurlarıyla ilerleyen tablo kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha fazla görülmektedir.

Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Dikkat eksikliğin en belirgin semptomları; kişinin herhangi bir şeye konsantre olamaması, organize olamaması, günlük hayattaki rutinlerde bile dikkatinin çok çabuk dağılması olabilmektedir. Çocuklarda bu durum okul başarısındaki düşmeyle fark edilmektedir. Derslere konsantre olamayan çocuk, dikkatini toplasa bile çok çabuk dağıldığını aktarmaktadır. Dikkat eksikliği yaşayan kişiler sırasıyla yapılması gereken işleri yapmakta sorun yaşamakta ve sürekli bir işten diğer işe koşmaktadır. Kişi yaptığı davranışın sonunu düşünmeden sadece yapmaya odaklanmaktadır. Çocuklarda ders sırasında dalıp gitme,hayal kurma, zihnin başka yerde olma hali, aniden gelişen davranışlar, uygunsuz yerlerde konuşma, karşısındakinin sözünü kesme gibi belirtiler görülmektedir.

Dikkat Eksikliği Neden Olur?

Dikkat eksikliği genetik genişli ve beyin fonksiyonlarından kaynaklı olabilmektedir. Araştırmalar sonucunda beyindeki dikkati toplamayı sağlayan ön frontal bölgede sorunlar yaşandığı görülmektedir. Ailesinde dikkat eksikliği olan çocuklarda da dikkat eksikliği görülme riski daha yüksek olmaktadır. Annenin hamilelik sırasında tükettiği alkol ve sigara da çocuğun gelişim sürecini olumsuz etkilemektedir.

dikkat-eksikligi-tedavisi

dikkat-eksikligi-neden-olur

Dikkat Eksikliği Çeşitleri

Dikkat eksikliği çeşitleri kendi içinde dikkat eksikliğinin yoğun yaşandığı, hiperaktivitenin yoğun yaşandığı ve ikisinin kombine olarak yoğun yaşandığı olarak ayrılmaktadır. Bazı kişilerde dikkatsizlikle ilgili belirtiler fazla görülürken bazı kişilerde de hiperaktif davranışlar daha çok görülmektedir. Dikkat eksikliği çeşitleri;

  • Dikkat eksikliği baskın olan tip
  • Hiperaktivite ve dürtüselliğin baskın olduğu tip
  • Her ikisinin de görüldüğü, kombine tür olarak çeşitlere ayrılmaktadır.

Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?

Dikkat eksikliği nasıl geçer, daha dikkatli olabilmek için ne yapmalı sorusu kendisinde veya çevresindeki birinde dikkat eksikliği olan kişilerin merak ettiği bir konudur. Dikkat eksikliği kişinin hayatını oldukça etkileyen bir sorun olduğu için tedavisinin nasıl olacağı merak edilmektedir. Terapi ve ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Bunların yanı sıra günlük hayatta bir rutin oluşturmak, kişinin dikkatini dağıtacak faktörleri ortadan kaldırmak, düzenli bir egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmeye alışmak, çocuğun teknolojik aletlerinin kullanımını sınırlandırmak ve kaliteli bir uyku düzeni oluşturmak, dikkat eksikliğini gidermeye yardımcı olabilmektedir.

Dikkat Eksikliği Tedavisi

Dikkat eksikliği tedavisi, kişinin gösterdiği bulgulara göre planlanmaktadır. Dikkat eksikliği tedavisinde terapi önemli bir rol oynamaktadır. Terapi sürecinde eğer gerekiyorsa ilaç tedavisi için de psikiyatri uzmanına yönlendirmeler yapılır. Dikkat eksiliği olan çocukların ailelerinin de çocuğunun terapi ve tedavi sürecinin takibini yapması ve bunun yanında çocuğun yaşam tarzında destekleyici değişiklikler yapılması olumlu sonuç alınmasına yardımcı olacaktır. Bilişsel davranışçı terapi yönteminin kullanıldığı bir terapi ile dikkat eksikliği giderek azaltılabilmektedir. Dikkat eksikliği tedavisindeki amaç, kişinin belirtilerini azaltmak ve olumsuz görülen durumları iyileştirmektir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anksiyete-bozukluklari
Anksiyete Bozuklukları

İnsanların birçoğu herhangi bir yaşam olayı öncesinde, sırasında ya da sonrasında kay…

Devamını Oku
kaygi-bozukluklari
Kaygı Bozuklukları

Hepimiz zaman zaman korkmamıza rağmen genellikle bizi korkutanın ne olduğunu biliriz.…

Devamını Oku