Çift Terapisi

Çift terapisi, bireyler arasındaki yakın ilişkilerin incelendiği, değişim ve gelişimi desteklemeyi amaçlayan bir psikoterapi dalıdır. İnsanların diğerleriyle kurdukları ilişkiler, ruhsal sağlıkları ve duygusal tatminleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle anne-baba, eş ve çocuklar gibi yakın ilişkilerde, bu etki daha belirgin hale gelir. Evlilik ilişkisi gibi yakın ilişkilerde, zaman zaman çatışmalar ve zorlu dönemler yaşanabilir. Çift terapisinin temel amacı, aile içinde ve çiftler arasında ortaya çıkan zorlukları ele alarak çatışmaları çözmek ve tüm aile üyelerinin sağlıklı bir şekilde değişim ve gelişim göstermelerini sağlamaktır. Bu terapi, sadece kişinin eşi ile olan ilişkileri düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda bireylerin diğer insanlar ve durumlarla olan ilişkilerini iyileştirme konusunda da fayda sağlayabilir.

Çift Terapisi Nedir?

Çift terapisi, bireylerin kendi başlarına çözüm bulmakta güçlük yaşadıkları sorunların, içinden çıkmakta zorlandıkları durumların veya iletişim problemlerinin bir uzman eşliği ile açığa çıkarılarak anlam kazandırma, değerlendirme ve dönüştürme süreci olarak açıklanabilir. Her çiftin ilişki dinamikleri, kendine özgüdür ve diğer ilişkilerden farklıdır. Terapi sürecinin planlaması, katılan çiftin spesifik ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde belirlenir. Terapinin amacı, çiftlere özgü konulara bağlı olarak değişiklik göstersede, yaşanan döngülerin ve bilinçdışı etkenlerin tespit edilmesine odaklanır. Bu döngülerin, partner seçimi ve partnerle ilişki biçimindeki rolünün fark edilerek kırılması ve daha olumlu, yaratıcı bir ilişkiye dönüşmesi çift terapisinin amaçları arasında yer alır.

Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Çift terapisi, terapistin yaklaşımı ve teorik perspektifi doğrultusunda farklılıklar gösterebilen bir terapi çeşididir. Çift terapisi sürecini şu şekilde açıklanabilir: İlk aşamada, terapist kendisini çifte tanıtır ve danışanları daha yakından tanımaya çalışır. Tanıma süreci, bazen sistemli sorularla, bazen de görüşmenin doğal akışında ortaya çıkan konuşmalarla gerçekleşebilir.

Tanışma sonrasında, çift terapisti çifti terapi süreci ile ilgili bilgilendirir. Bu aşama, çiftin terapiden beklentileri ile terapinin gerçekliği arasındaki uyumu anlamak açısından önemlidir. Daha sonra, ilişkinin geçmişi değerlendirilir. Çiftin birlikteliğinin zaman içindeki başlangıcı ve gelişimi, aynı zamanda çevreleri tarafından nasıl algılandığı üzerinden değerlendirilir. Sorunların belirlenmesi ve değerlendirilmesi aşamasında, ilişkideki döngüselliğe odaklanılır. Sorunlar, kişilerin ilişkideki döngüselliği anlama ve değiştirme çabalarıyla ele alınır.

Sorunların değerlendirilmesi sonrasında, her iki tarafın sorun çözme yöntemleri üzerine belirli sorular sorulur. Bu, çiftin ilişki içindeki benliklerini ve bu benliklerin sorunlara yaklaşımını anlamaya yönelik bir süreçtir. Hedeflerin belirlenmesi aşamasında, çiftin ortak mutabakat sağladığı unsurlar temel alınarak gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlenir. Hedeflerin belirlenmesinin ardından çeşitli yöntem ve teknikler kullanılarak çözüme yönelik adımlar atılır.

Çift Terapisti Ne Yapar?

Çift terapistleri standart psikoloji, psikolojik danışmanlık ve psikiyatri eğitimlerinin ötesinde, özel bir uzmanlık alanına odaklanmak amacıyla ek bir eğitim ya da yüksek lisans eğitimi almış tecrübeli profesyonellerdir. Bu uzmanlar, çift-aile yapıları, aile sistemleri, aile-çift sorunları, aile içi ilişki dinamikleri, aile etkileşimleri ve aile içi problemleri konularında özel bir uzmanlık geliştirmişlerdir. Bu alanda uzmanlaşan terapistler, çiftler arasındaki ilişki ve etkileşimleri anlamak amacıyla aldatma, aile krizleri, boşanma, evlilik öncesi danışmanlık, alkol-madde bağımlılığı sorunları, psikiyatrik hastalıklar, ebeveynlik ile ilgili sorunlar gibi geniş bir yelpazede çalışma konularına hakimdirler.

cift-terapisi-faydalari-nelerdir

kimler-cift-terapisi-alabilir

Çift Terapisi Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı ruh sağlığı, bireyden topluma yayılan bir olumlu izler bırakır. Her bireyin, özellikle ilişki yaşayan ve bu ilişkinin sağlıklı bir şekilde sürmesini veya sonlanmasını isteyen kişilerin, iyi bir ruh sağlığına sahip olma hakkı vardır. Çift ve aile terapisi, bu hakkı desteklemeyi amaçlar ve buna katkı sağlar. Çift terapisi, alınan hizmetle birlikte çiftin olumlu yönde gelişim ve değişim göstermesine yarar sağlayabilir. İlişkinin temel dinamiklerini anlamak ve zorlu süreçlerde birlikte nasıl devam edebileceğini öğrenmek, çift terapisinin yararlarındandır. Çift terapisinin faydaları arasında şunlar sıralanabilir:

  • İletişimsizlik kaynaklı sorunların kökenini anlamak ve bu sorunları çözmek için farkındalık geliştirmek.
  • Dış etkenlerin ilişkiyi nasıl etkilediğinin farkına vararak, bu durumlarla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek.
  • Tekdüze bir evliliğin nasıl değişebileceğini kavramak.
  • İlişkide ve evlilikteki duygusal durumları keşfetmek.
  • Yaşam deneyimlerine nasıl hazırlanacağını öğrenmek.
  • Ayrılma ya da boşanma sürecinde karşılıklı anlaşmayı sağlama ve sağlıklı iletişim kurma becerilerini geliştirmek.

Kimler Çift Terapisi Alabilir?

Çift Terapisi ikili ilişkilerinde karşılaştıkları sorunlarla baş etmeye çalışan her çift için uygundur. Çift Terapisi, sadece evli çiftlere değil, flört aşamasındaki çiftlere ve ilişki yaşayan diğer bireylere de uygulanabilir. Ayrıca, bireysel olarak terapiye katılmak da mümkündür. Çift Terapisi farklı konularda destek arayan çiftlere yardımcı olabilir. Bu konulardan başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

  • İletişim eksikliği ve öfke kontrol problemleri
  • İlişki içerisindeki güç ve iktidar ile ilgili sorunlar
  • Problem çözme sırasında kullanılan yanlış yöntemler
  • Mesleki durumlar ve ekonomik zorluklar
  • Aile ilişkileri
  • Aldatma ve sadakatsizlik
  • Boşanma süreci
  • Çocuk bakımı ve farklı ebeveynlik perspektifleri
  • Cinsel hayattaki problemler ve uyumsuzluklar

Çift Terapisi Ne Kadar Sürer?

Çift terapisi, çiftin yaşadıklarına ve durumuna bağlı olarak değişebilen bir süreci içermekte olup, genellikle 8 ila 24 seans arasında uygulanır. Bu seansların süresi genellikle 80-90 dakikadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

klostrofobiyi-tetikleyici-faktorler
Klostrofobi

Klostrofobi, kapalı alan korkusu olarak da bilinen bir kaygı bozukluğudur. Klostrofob…

Devamını Oku
cocukluk-travmasinin-etkileri
Çocukluk Travmasının Etkileri

18 yaşının altındaki çocuklara yapılan gelişimlerini etkileyen her davranış istismar …

Devamını Oku